içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

9 EYLÜL!

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hemen hemen hepsi “9 Eylül” deyince şöyle bir kıpırdanır! Çünkü bilirler ki bu tarihte İzmir düşman işgalinden kurtarılmıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde başlayan bağımsızlık mücadelesi  9 Eylül’de İzmir’de zaferle sonuçlanmıştır. Bu yüzden kurtuluş tarihi olan “9 Eylül” İzmir, hatta tüm Ege’de çeşitli törenlerle kutlanır. Bu kez de öyle oldu. İzmir’in kurtuluşu tüm kentte büyük törenlerle ve coşkuyla kutlandı. Ben resmi törenlere katılamadım. Ancak öyle bir  törene katıldım ki, tarif edebilir miyim? Anlatabilir miyim? Yazabilir miyim? Bil(e)mem. Dün İzmir Kemeraltı’nda yapılan özel bir kutlamadaydım. Bu kutlama 851 sokakta yapılıyor. Burası bilenlerce 2-3 Beyler Sokak arası olarak tarif ediliyor. Bu sokakta “Hür Efe” adlı bir antikacı var. Sahibinin adı Cem Üsküp. Bu delikanlı –çok heyecanlı ve genç olduğu için böyle söylüyorum- babasından aldığı, öğrendiği bir uygulamayı yaklaşık 10 yıldır sürdürüyor. İşyerine İzmir’de tanıdığı efeleri topluyor ve onlarla dükkanının önündeki sokakta bir şenlik düzenliyor. Ama ne şenlik. Bir kere bir davul zurna ekibi geliyor. Onlar çalıyor ve efeler Egenin meşhur oyun havaları eşliğinde hünerlerini gösteriyorlar. Bu gösteri epey sürüyor. Daha sonra gençler, öğrenciler çıkıyor ortaya. Onlar da banttan yayılan nağmeler eşliğinde tek olarak ya da grup halinde oyunlarını oynuyorlar. Gösterileri izlemek insana büyük zevk veriyor.

*****

Biz mekana ulaştığımızda Bergama’dan gelen üç kişilik bir kadın ekibi gösteri yapıyordu. Kıyafetlerine hayran kaldık. Sorduk özel olarak diktiriyorlarmış. Ege kültürünü yaşatmak adına çok olumlu bir davranış. Gerçi şenliğe katılan ekiplerin tümünün kıyafetleri özel olarak hazırlanmıştı. Kıyafetleri tam anlamıyla otantik, yani aslına uygundu. Körüklü çizmeleri, bellerine sardıkları kuşakları, kuşaklarına taktıkları silah ve kamaları tarih kokuyordu. Sordum hepsinin çalıştığını söylediler. Havaya ateş eder misin demeye çekindim. Daha doğrusu böyle isteğin saçma olacağını düşündüğümden söylemedim.

Gösteriler aralar hariç akşama kadar sürdü.

*****

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Konak Belediye Başkanı  Abdül Batur da gösterileri izlemek için geldi. Onlara da küçük efeler şahane bir gösteri yaptılar. Belediye Başkanları da küçükleri tebrik edip, gönüllerini aldılar. Daha sonra da “Hür Efe” dükkanına girip bir süre sohbet ettiler.

Ben de şenliğe katkıda bulundum tabii ki. önce efelerden birinin karşısına geçip güzel bir harmandalı oynadım. Daha sonra da şenliğe katılanların yaptıkları grup gösterisine katıldım.

Unutmadan söyleyeyim. şenliğin sonunda “Hür Efe” dükkanının sahibi şenliğe katılanlara güzel bir ziyafet çekti. Ziyafette “Aslan Sütü” vardı, bir tek  “Kuş Sütü” eksikti.

İki yıldır katıldığım şenliğe beni yine Seferihisar’daki arkadaşım Celal Öcal götürdü. Orada TRT’de Tenkik Serviste çalışmış bir meslektaşımla tanıştım. Bu da benim için ayrı bir kazanc oldu.

Yazımı yine bir fotoğrafla noktalayayım. Resimde şenliğe katılan Bergama Kadın ekibinin önünde gösterisini yapan bir Efeyi –adını yine almamışım- görüyorsnuz.

Ama siz siz olun seneye İzmir’in kurtuluş törenlerine katılın. Rastlaşırsak, sizi  “Hür Efe”nin önündeki şenliğe götürürüm..

 

Bugünlük de bu kadar!

Hoşçakalın! Sağlıcakla Kalın!

Datça Havadis’siz Kalmayın!

Bu yazı 2607 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum