içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yeni ADANA!

Adana’da 25 Aralık 1918 tarihinden bu yana yayımlanan Yeni Adana gazetesi kapısına kilit vurdu. Gazete bundan böyle sadece İnternet üzerinden yayın yapacak.

105 yıllık bir devin diz çökmesi, bir çok kişiyi üzüntüye boğdu. Çünkü durum kolay kabul edilecak gibi değil!

İlk tepkiler Adana’dan geldi. Adanalı yazar Nurettin Çelmeoğlu bu kara olayı “Yazık” diyerek nitelendirdi ve sosyal medya hesabından duyurdu. Daha sonra Adanalı başka bir gazeteci Ceyhun Özgonül, durumu çok doyurucu ve tutarlı bir bir şekilde yorumludı. Özgönül, Adana’da Gazipaşa Bulvarı’nın girişindeki Sanatçılar Parkı’nda bulunan “Basın Anıtı”nı anlatırken anıtın üstüne zamanın Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Yeğenoğlu’nun izniyle şunları yazdığını açıkladı: “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda emperyalizme karşı hurufatları katır sırtında taşıyarak kuvayi milliye ruhuyla yayınlanan gazetelerle, demokrasi ve insan hakları için can veren gazetecilerin anısına saygıyla…”

Ancak, “Yeni Adana gazetesi niye kapandı!” diye soran Ceyhun Özgönül‘ün aşağıdaki düşüncesi daha özgün!

“Adana ve yöresinde Kurtuluş Savaşı'nın fitilini ateşleyen, Türkiye'nin hâlâ yayına devam eden en eski gazetesi niye kapandı?

Türkiye'nin en önemli tıp fakültelerinden olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin, efsane hastanesi Balcalı niye kapalı sorusuna benzer bir soru...

24 saat faaliyet gösteren hareketli bir kültür merkeziyken, içindeki kütüpnane ve arşiv de yok edilerek, Tarihi Kız Lisesi Kültür Merkezi niye kapandıysa Kurtuluş Savaşı gazisi Yeni Adana da onun için kapandı.

Bir zamanlar Türkiye'nin en çok sanat galerisine sahip kentlerinden biri olan Adana'da, bugün niye bir tane bile bir sanat galerisi kalmamışsa onun için aynı zamanda...

En verimli çalışan havaalanlarından olan Adana Havaalanı niye kapatılıyorsa, Yeni Adana da onun için kapandı.

Numune Hastanesi'nin kapalı olmasıyla, Yeni Adana'nın kapalı olmasının sebebi çok benzer.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nın hâlâ Atatürk'ün yaptırdığı, Şehir Tiyatrosu ile birlikte kullandığı salonda konser vermesinin nedeniyle, Yeni Adana'nın kapanma  nedeni de benzer.

Adanalı olmayı "güneşe kurşun sıkmaya" indirgiyen  Adanalılar oldukça  yeni şeyler de kapatılacak!

Halbuki Adana'da ağustosta çıkacak sayısı için, belediyelerden 19 Mayıs'ı kutlamak üzere ilan alan yayınlar var.

Ve bu gidişle hepsi kapatılacak; Devlet tiyatroları... Yeni bir fabrika... Marka okullar... Karnavallar... Ve yeniden Yeni Adana'lar...

AMA BİZ ALLAHINA KADAR ADANALIYIK...

GÜNEŞE KURŞUN SIKAR, MANGAL YAPARIK.”

Genç arkadaşımı, fikirlerini. hiçbir şeyin arkasına saklanmadan açık açık ifade ettiği için kutluyor ve yanında olduğumu göğsümü gere gere, söylüyorum.

*****

Bu arada, Çukurova Gzeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili Cafer Esendemir de Anıt gazetenin canlandırılması için çaba sarfedeceklerini açıkladı.

Bendeniz de bu konda “Sessiz Kalmamalı” ve “Sözün Bittiği Yer”  adında iki yazı yazarak, 1918’den beri Adana’da yayımlanan Yeni  Adana gazetesi kapısına kilit vurulmaması gerektiğini savundum. Çünkü 105 yıllık bir devin diz çökmesi bu kadar kolay kabullenilemiyor.

Bu arada, Adanalı gazetecilerden, yazılarımı yayınlayan “Pozant gazetesi” sahibi Tamer Ünal ile “Bölge gazetesi”nin bahibi Nevzat Uçak da asırlık devin kapatılmasına karşı çıktılar. Tamer Ünal, olayın kişisel çabalarla kotarılamıyacağını, bir konsorsiyum kurularak çaba gösterilmesi gerektiğini belirtiyor ve bu yolda çaba gösterilmesini istiyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Adana temsilcisi İsmail Başkan da kapanmaya ya da kapatılmaya tepki koyan isimler arasında bulunuyor…

*****

Öte yandan Yeni Adtana’nın kapanışı, Ulusal  ya da Yaygın Basın dediğimiz gazetelerde de yer aldı. Şahsen ben Cumhuriyet gazetesinde haberi okudum.

*****

25 Aralık 1918’de başladığı yayın hayatına son verilen gazetenin sahipleri de aşağıdaki açıklama ile kendilerini savundular.

“105 yıllık yayın hayatı boyunca Atatürk ilke ve devrimlerini sonuna kadar savunmuş, laiklik ve halkçılık ilkelerinden, demokratik ve sosyal devlet anlayışından taviz vermemiş, ulusalcı çizgisini değiştirmemiştir. Türkiye’nin bir hukuk devleti olması için mücadelesini her alanda sürdürmüştür. Bugün gelinen noktada yerel basının yaşam mücadelesi verdiği hayatta kalma çabasından Yeni Adana da nasibini almıştır. Yüregir ailesi olarak gazetemizin maddi ve manevi olarak yayını sürdürme çabasının artık mümkün olmadığını görmekteyiz.
Yeni Adana Gazetesi’ne 1918’den bu yana emek veren tüm yazı işleri müdürlerine, idarecilerine, yazarlarına, çizerlerine, muhabirlerine, sanat sayfalarını hazırlayan/düzenleyenlere, dizgicilerine, basımcılarına, muhasebecilerine, basımevlerine, dağıtım elamanlarına, bayilere, uzman bilgisayar desteği veren firmalara teşekkürü bir borç biliriz.
Yeni Adana’yı kurulduğu günden bu yana okuyucuların eline ulaştıran Yeni Adana ailesinin bir ferdi olan bu arkadaşlarımızın yoğun emek ve çabası Yeni Adana’nın tarihinde yerini almıştır ve almaktadır.
Yeni Adana ailesinin kaybettiği bireylerine rahmet diler, yaşayanlara uzun ve sağlıklı ömür dileriz. 
Yeni Adana ailesi demek yalnızca gazetenin sahipleri ve çalışanları demek değildir. Yeni Adana ailesinin vaz geçilmez üyeleri olan okurlarımız da bu ailenin yüzyılı aşkın üyeleridirler. Yeni Adana gazetesinin okurları kurulduğu günden bugüne geri bildirimleri ve katkılarıyla yıllar boyunca etkileşimli gazeteciliğin özgün örneğini sergilemiştir. Okurlarımız bu davranışlarıyla yalnızca Yeni Adana gazetesine değil, Atatürk ilke ve devrimlerine, ülkesine ve Adana’sına sahip çıkmıştır. Bu nedenle Yeni Adana okurları bu ailenin bir üyesi olmuştur. Ancak okurlarımıza üzülerek Türkiye’nin bu ekonomik ve siyasi koşullarında gazetemizin yayın hayatını sürdüremeyeceğini iletmek durumundayız.
Yeni Adana/Yüregir ailesi olarak, gazetemizi düşünsel, maddi ve manevi olarak destekleyen, iyi ve kötü gününde yanında olan milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, yerel kamu ve özel kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz. Gazetemizin hem okuyucuları hem de yazarları arasında yer alan tüm akademisyenlerimize de fikirleri ve kalemleriyle Yeni Adana ailesinin bir üyesi oldukları için teşekkür ederiz. Bu bağlamda Yeni Adana gazetesini destekleyen varlığından onur duyan yerel basın ve yayın organlarımıza, Basın İlan Kurumuna teşekkür eder, çalışmalarının daim olmasını dileriz.
Ülkemizin özellikle laiklik ilkesinin korunduğu ve uygulandığı, Atatürk ilke ve devrimleriyle çağdaş günlere ulaşması dileğiyle, 
Sevgi ve sağlıkla kalın”

Samimi, açık, kolayca okunan bir veda.

*****

Aşağıda gazetenin kurucusu Ahmet Remzi Yüregir ile bugün hayata olan aile üyelerini görüyoruz.

 

Umarım yaşamları bundan böyle umdukları gibi sürer..

 

Bugünlük de bu kadar!

Hoşçakalın! Sağlıcakla Kalın!

Datça Havadis’siz Kalmayın!

 

Bu yazı 2531 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum