içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Hâlâ Ümitliyim!

Bu yazımda size iki sevindirici haber vereceğim.

İlki İklim krizinin son hızla sürdüğü ülkemizde, rahmetli Toprak Dede(*) Hayrettin Karaca ve arkadaşı sanayici Nihat Gökyiğitle birlikte  kurdukları Tema Vakfı ile ilgili.  

 

 

Tema Vakfı Sivas’ta bir “Aşık Veysel Hatıra Ormanı” oluşturacakmış. Ormanların yakıldığı, ağaçların kömüre kurban verildiği, yeşilliğin talan edildiği bir ülke insanı olarak bu habere çok sevindim. Haberin devamını okuyunca sevincim daha da arttı. Çünkü UNESCO, Aşık Veysel’in yaşamını yitirişinin 50. yılı nedeniyle 1923’ü “Aşık Veysel Yılı” ilan etmiş.

Bu haber üzerine Tema Vakfı da Aşık Veysel’in doğduğu yer olan Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde ozanımız adına bir hatıra ormanı oluşturmaya karar vermiş.  

 

 

Tema Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer sonbaharda ağaçlandırma alanına 100 bin fidan dikileceğıini belirtiyor ve ”Vakıf  olarak toprak sevdalısı bu Anadolu bilgesini saygıyla anıyor ve köyünün kıraç topraklarını yemyeşil ağaçlarla buluşturmayı herkes için bir görev sayıyoruz.” diyor. Fidan bağışlarının vakfın resmi internet sitesinden alındığını da sözlerine ekliyor. Keşke gazete haberinde de bağışın nasıl yapılacağı yazsaydı.

*****

İkinci haber, ünlü balet Tan Sağtürk’ün Devlet Opera ve Balesi’ne genel müdür olarak atanması… 14 Temmuz 1969 tarihnide İzmir’de doğan Sağtürk, ülkede bu görev için düşünülecek en iyi isim.

 

 

Çünkü Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bale mezunu olan Sağtürk, Fransız Genç Balesi Le Jeune Ballet de France, Fransız Devlet Balesi Ballet National de France baş danscçısı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş dansçısı; Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Kayseri, İstanbul, Ankara, İzmir, Kıbrıs bale ve dans okulları kurucusu... Tan Sağtürk Bale ve Dans Eğitim Merkezini açarak baleyi geniş kitlelere sevdirmiştir. Ayrıca Fransız Devlet Balesi için yapılmış Soude-ve je ne Regrette Rien (Edit Piaf) adlı bir eseri de bulunmaktadır.

*****

Bu haberler hem ümitlerimi tazeledi hem de ülkem adına gururlandım.

Çünkü yedi yaşında geçirdiği bir hastalık yüzünden gözlerini kaybeden ve görmediği halde tüm ülkeyi -eşi ve oğlunun yardımıyla- dolaşan Aşık Veysel  bir dünya markası olmuş…

Çünkü dünyaca ünlü başka bir insanımız, genç baletimiz Tan Sağtürk onu izlemiş…

İşte bu iki haber tüm karamsarlığımı öteliyor ve ümitlenmemi sağlıyor.

Bu günlerde ülkemin, tüm uğraşlara karşın düzelmeyen kötü gidişatına dur denmesi gerekiyor. Buna çok ihtiyacımız var.

Umarım bir gün bunu başarırız ve dışarıdan “sıcak Para gelecek” diye beklemeyiz, sevinmeyiz. Kendi yağımızla kavrulur hale geliriz.

Çünkü dışarıdan gelecek sıcak para, bana her zaman “Kapitülasyonları” çağrıştırıyor.

Acaba yanlış mı düşünüyorum?

 

Bugünlük de bu kadar!

Hoşçakalın! Sağlıcakla Kalın!

Datça Havadis’siz Kalmayın!

 

(*) Hayatını toprağın, suyun, yeşilin, bitkilerin korunmasına adayan ve 20 Ocak 2020’de 97 yaşında vefat eden Hayrettin Karaca, şiar edindiği doğa ve toprak konusunda ki sözleri, hayata geçirdiği fikirleri ve projeleriyle Türk insanına ilham vermeye devam ediyor.

 

Bu yazı 2409 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum