içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

AKBELEN!*

Kulaklarımda duyma kaybı var. Sağ kulağımda yüzde 65, sol kulağımda yüzde 90… Küp gibi sağırım anlayacağınız. Rahmetli İsmet İnönü gibi işime geleni duyuyorum gelmeyeni duymuyorum.  Ancak Muğla’nın Akbelen ormanından yükselen çığlıkları, aramızda sıra dağlar olmasına karşın, çok net bir şekilde duyuyorum. Sadece insanların seslerini değil, kıyılmak istenen ağaçların da seslerini işitiyorum.

Çok gariptir, orman yangını olduğunda, çoğu zaman yanlış bir ifade kullanılır. Örneğin “Can kaybı olmadı” denir. Ancak orada yanan ağaçların, telef olan börtü-böcek ve hayvanların da birer “can” taşıdığı düşünülmez.

Gerçi bu kez öyle olmadı. Kesilmek istenen ağaçlara Akbelen halkı, oralarda tatilde olan insanlarımız ve ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu sahip çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu, direnenleri ziyaret etti. Destek olup, köylülerin feryatlarına kulak verdi. “Boşuna mı beşli çeteler diyorum. Türkiye’nin neresine gitseniz benzer olaylar var!” dedi.

Bu arada arabasına yönelen Kılıçdaroğlu, “Arabaya değil, barikata” sloganları üzerine ağaç kesimi yapılan alana girdi, talana tanıklık etti. Kılıçdaroğlu ile birlikte sahaya girmek isteyen yurttaşlara güvenlik güçleri copla müdahale ederek biber gazı sıktı.

Akbelen ormanındaki kıyım, sosyal medya da yerini aldı. ve aşağıdaki cümle olayın boyutunu gözler önüne serdi.

“Eskiden devlet köylüden ormanı korurdu, şimdi köylü ormanı devletten korumaya çalışıyor. Akbelen ormanını savunan halka selam olsun!”

 

*****

Aslında ülkemiszde ve ülke dışında sürmekte olan orman yangınlarından söz etmek gerekiyor.

Çünkü İstanbul Sultangazi, Bolu ve Muğla’daki yangınlarda hektarlarca alan kül oldu.  Sultangazideki yanğının yerleşim yerlerine sıçramaması için itfaiyenin yanısıra yurttaşlar da mücadele etti.

Bolu’da ise 50 hektar alan kül oldu.

Muğla’daki yagına havadan ve karadan müdahale edildi ve yangın bitirildi.

Orman yangılarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapmak gerekir. İstanbul, Bursa, Burdur, Muğla-fethiye ve Bolu’da yangınlar çıktı. Yangınlara karadan ve havadan müdahale edildi. Antalya Kemer’de ise 24 Temmuz 2023 Pazartesi günü başlayan yangın 90. saatte kontrol altına alındı. Karadan ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgedeki yangına gündüzleri 11 uçak, 22 helikopter; geceleri ise 5 gece görüşlü helikopterle müdahale edildi. Yangın 400 hektarlık alanda zarara yol açtı.

Rodos’ta da orman yanğını var.

Küresel ısınma’nın da tetiklediği bu yangınlara karşı dikkatli ve duyarlı olmak gerekiyor.

Bilmem anlatabildim mi?

 

Bugünlük de bu kadar!

Hoşçakalın! Sağlıcakla Kalın!

Datça Havadis’siz Kalmayın!

 

(*) Belen: Dağ sırtlarında geçit veren yer. Dağ geçidi. Bel.

Bu yazı 2499 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum