içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Banka, en son Mart 2021'de faiz artırmıştı. Karar sonrası borsa ve dolar yükseldi.

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı
Haberi Sesli Dinle

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 27 aylık aranın ardından ilk kez politika faizinde artışa gitti.

Kurul, politika faizini 650 baz puanlık rekor artışla yüzde 15’e yükseltti ancak oran piyasa beklentilerinin çok altında kaldı.

Açıklamada, faiz artışlarının kademeli olarak devam edeceğine işaret edilerek “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.” denildi.

Karar öncesinde 23,49’a kadar gerileyen dolar/TL, karar sonrasında 23,67’yi gördü.

Karar sonrasında Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de yüzde 2’nin üzerinde artıda seyrediyor.

Bugün belirlenecek faiz seviyesine ilişkin piyasa beklentileri, yüzde 14 ile yüzde 40 arasında değişiyordu. Ortalama beklenti Reuters anketinde yüzde 20, Bloomberg anketinde yüzde 25, AA anketinde yüzde 19,75 olmuştu.

‘SIKILAŞTIRMA SÜRECİ BAŞLADI’

Kurul tarafından bugün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Kaynak : sozcu.com.tr

Tarih: 22-06-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum