içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Zenginin Malı Züğürdün Çenesi !..

Hepimizin bildiği bir söz vardır; Zenginin malı züğürdün çenesini yorar... Kim söylemişse gerçekten  doğru söylemiş, yerine cuk diye oturmuş bir söz!...

İşimizden ötürü yazılı, görsel basını,  sosyal medyayı izliyorum; İzledikçe karamsarlığa düşmemek elde değil... Yalnız bizde değil başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin borsalarına ateş düşmüş. Borsalar, dolar ve euro inip çıkıyor, yarın ne olacağı belli değil. Ekonomiden pek değil hiç anlamadığımdan bazen yetkililerin söylediklerine inanıyorum.   Yabancı  ülkelerde olup biten , enflasyon gibi  iktisadi terimler  beni pek değil hiç etkilemiyor!..

Nedense birden zenginleşenler ülkemizde boğaz tokluğuna zar zor geçinenleri, iflas etmiş ticarethaneleri,  seçim zamanları verilen erzaka oyunu satanlara, işsizliğin had safhaya ulaştığını görmüyorlar. Bu arada insanların merhamet duygusunun sömürülerek trilyonların cebellezi (!) edilişini de pek umursamıyorlar.

Yanılmıyorsam geçtiğimiz yıllardaki bir atletizm yarışmasına katılan öğrencilerden bazılarının çorapla, bazıları da lastik ayakkabılarla koştuğunu görmüştük. Ne var ki, çoğumuzun unuttuğu bir noktaya değinmek isterim: bizde kas gücü beyin gücünden daha geçerli ve daha önemlidir. Futbol her şeyin üzerindedir. Yalnız bizde değil bütün dünyada bu böyle...

Türkiye’nin gariplikler ülkesi olduğuna çoğu kez bu sütunda dile getirmiştim.. Son günlerde bazı ünlü teknik direktörleri ile futbolcuların bir banka müdürüne kaptırdıkları, veya gönül rahatlığıyla verdikleri akıl almaz boyutlardaki dolarlar gündem oldu.. Karşılığında kayıt alınmayan dolarlar bavullar dolusu değil neredeyse kamyonetlerle taşınacak ağırlıkta… Banka müdürü bunu tek başına mı yaptı yoksa arkasında başkaları mı var?

Şimdilik bu sorunun yanıtı yok.

Havadan kazanç sağlamak akılları alıp götürmüş;  karşılıksız verilenleri şimdi almaya çalışıyorlar.. Kolay kazanılanı daha da çoğaltmak istersen buna para hırsı denmez de ne denir?

Bizde meşhur bir söz vardır; Dimyata pirince gidersen eldeki bulgurdan olursun…

Anlaşılan havadan kazanç, hırs böyle bir şey olmalı…

Yoksulluğun ortaya koyduğu örneklerle beklemediğimiz anlarda karşılaşıyoruz;  Pazarların sona erdiği saatlerde atık yiyecekleri toplayanlar veya akşam karanlığında çöp kutularını karıştıranları görmek de her zaman mümkün.

Gerçekten insana üzüntü veren görüntüler…

Bilimsel ve kültürel kişiler tüm yaşamlarını söz sahibi oldukları branşlara adarlar, Bütün ömürlerinde elde ettikleri maddi kazançları eğitimsizlerin kas güçlerinin, kazanç hırslarının yanında devede kulak kalır... Kısacası ülkemizde  beyin gücü kas gücünün karşısında yenik düşmüştür. Bilimsel kişiler yıllarını verir, tabir caizse saçlarını değirmende ağartır, ortaya eserler koyar, ancak onlarla pek kimse ilgilenmez... Bir kaç kuru teşekkür ve övgü sözü yeter de artar bile... Öte yanda eğitimini yarı yolda bırakmış bir futbolcu paraya para demez, isimleri magazin sayfalarında sıkça geçenlerle günlerini gün ederler.

O da işin başka bir yönü…

Kuşkusuz, Rus devriminin fikir babalarının başında gelen Karl Marks’in Kapitalinde din afsundur diye bir sözü vardır. Futbolun ileride böylesine her şeye baskın olacağını düşünmüş olsaydı acaba onun yanına futbol sözcüğünü ekler miydi?

Toplum olarak çok gariplikler yaşıyoruz. İlkokul öğrencisinden en fakirine kadar çoğunun cep telefonu var. Zenginlerin her yıl değiştirdikleri astronomik fiyatlarda… Gariplikten söz ettik; yeri gelmişken bir başka noktaya da değinmekte yarar var sanırım. Tarihi yeterince bilmiyor,  yaşananları da kolayca unutuyoruz.  İmparator veya kral gibi sözcüklerin anlamını pek bilmeden bazılarına yakıştırıyoruz.  Toplumun verdiği gazla kral veya imparator olduğunu sananlar, cepleri biraz da para görünce gerçekten kendilerini öyle sanıyorlar. Bazen siyasilere bakıyorum onlarda pohpohlanınca kendilerini dev aynasında görüyor, en küçük eleştiriye tahammül edemiyorlar.

Toplumuzda sıkça duyduğumuz sözlerden birisi de  “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sesleridir. Yersiz söylenen bu sözler bana  tarih boyunca ülkesine  hizmet etmiş, varını yoğunu sarf etmiş insanlara haksızlık ediyoruz gibi geliyor...

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar sözünden yol çıktım; nereden nereye geldim.

Bu yazı 2486 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum