içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

HIFZI TOPUZ!

Basın dünyasının önemli ve saygın isimlerinden olan Gazeteci yazar Hıfzı Topuz 26 Eylül 2023 tarihinde aramızdan ayrıldı. Camia olarak Hıfzı Topuz'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Onur Kurulu başkanlarından, TGC Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, 1923'te İstanbul'da doğdu.

1942 yılında Galatasaray Lisesi'nden, 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1947-58 yıllarında Akşam gazetesinde çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası'nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 1959'dan 1983'e kadar Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde özgür haber dolaşımı şefi olarak çalıştı.

1986'da başkanlığını sürdürdüğü İletişim Araştırmaları Derneği'ni (İLAD) kurdu. Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı. Anadolu, Galatasaray ve İstanbul üniversitelerinin iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.

1998'de TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü, 2003'te TGC Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, 2020'de Nazım Hikmet Dostluk Ödülü'nü alan "Eski İstanbullu" olarak tanınan usta isim, çeşitli konularda ellibir(51) kitap yazdı.

100 yaşında sonsuzluğa geçen, "Bizim bütün mazeretimiz zaman değil mi? Biliyor musunuz artık zamanın da tahammülü kalmadı," diyen kültür insanı Hıfzı Topuz'un ailesine, yakınlarına ve basın camiasına sabır, dayanma gücü ve baş sağlığı diliyoruz.

*****

Sonsuzluğa Göçen Cumhuriyet Çınarı, Gazeteci, Yazar Hıfzı Topuz’un yaşamını yitirmesi ülkemizde büyük üzüntüye sebep oldu. Kuruluşunda büyük emeği olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu (AÜ SBF BYYO) öğretim üyelerinden, Karamanlı Halk Ozanı Nevzat Dağlı, “Kendisine Tanrı'dan Rahmet Diler, Sevenlerinin Acısını Paylaşırım.” diyerek, Hıfzı Topuz’un arkasından şu mersiyeyi yazdı:

Hıfzı Topuz’un Ardından

 

Hıfzı Topuz yüz yıllık Cumhuriyet Çınarı,

Gazeteci doğmuştu, sonsuza öyle gitti.

Verdiği eserlerle oldu kültür pınarı,

Yorulmayı bilmedi, ne yazık ömür bitti.

 

Çağdaş Türkiye için dökülen teri vardı

Uluslararasında saygın bir yeri vardı.

Basının örnek olan böyle bir piri vardı,

Onuruyla yaşadı, onurla veda etti.

 

Basının yapısında tam bir köşe taşıydı,

Mesleğin öğretmeni, öncü olan başıydı.

Nevzatlara örnekti, Kemalin yoldaşıydı,

Ülkemiz yoksullaştı, bir değer daha yitti.

*****

Türk basınının duayenlerinden Hıfzı Topuz 27 Eylül 2023 çarşamba günü İstanbul’da toprağa verildi. İlk tören İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde yapıldı. Daha sonra da Feriköy mezarlığında toprağa verildi..

“””””

Duayen Hıfzı Topuz’la(Ortada) 1990’lı yılların ikinci yarısında İstanbul’da Uzman  Yayıncılık’da Sektör Dergileri çıkarırken tanışmıştım. Uzman Yayıncılık’ın büyük ortağı Hüsamettin Ünsal (sol başta) ile olan arkadaşlığı tanışmamıza vesile olmuştu. Orada geçirdiğimiz bir öğle sonrası yaptığımız mesleki konuşmalar dolu dolu, çok doyurucu ve öğretici idi.

O anıdan geriye bir de bu kare kaldı. Ben (En solda kırmızı kravatlı) de Hıfzı Topuz üstadımıza Tanrı’dan rahmet diliyorum.

 

Bugünlük de bu kadar!

Hoşçakalın! Sağlıcakla Kalın!

Datça Havadis’siz Kalmayın!

 

Bu yazı 2320 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum