içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

FUTBOL-TRABZON VE FENER

                        

     Türkiye bir türlü durulmuyor,sakinleşmiyor, kavga ve gürültüden uzaklaşamıyor.
     Sadece siyaset yüzünden değil, her vesileyle hemen karışıyor ortalık. Seçim atışmaları sürerken, şimdi de futbol çatışmalarıyla meşgul ediliyor kamuoyu. Futbol heyecan taşıyan çok zevkli bir spor türü. Dünyanın her yerinde zaman zaman olaylar çıkıyor. Bu konuda İngiltere, Hollanda, İtalya ve Yunanistan ligleri örnek gösterilebilir. Ama oralarda siyasetle ilgisi olmayan federasyonlar, derhal çok etkili kararlar alıyor ve ağır cezalar veriyorlar. Bizde öyle değil, öyle değil çünkü, çeyrek asra yakındır iktidar herşeyde olduğu gibi futbolun üzerinden de elini çekmiyor.
     Bizde yıllardır Federasyon Başkanlarını iktidarlar, kendi adamları arasından seçerler. Hele  son federasyon evlere şenlik. Skandal üzerine skandal patlak veriyor ama, oralı olmuyor Gaziantep’li Başkan. Son Trabzon-Fenerbahçe maçında çıkan olaylar başka bir ülkede olsaydı, sadece federasyon değil, maçın oynandığı ilin Vali ve Emniyet müdürü de derhal açığa alınır, hatta mahkemeye verilirdi. Trabzon’da oynanan neredeyse her Fener maçında yıllardır olaylar çıkar. Geçmişe dönün bakın, 1985-1989-1992-1996-1998-1999-2003- 2004-2014-2015-2016 ve nihayet bu yıl…Her maçta olay çıkmış, çoğunda taraftar sahaya atlamış, Fenerbahçe sporcularını taşıyan otobüs sürekli taşlanmış, hatta Ardeşen’de kurşunlanmış, hakeme saldırılmış, iki maç tatil edilmiş ve Fenerbahçe hükmen galip sayılmış.
     Şu hale bir bakarmısınız? Evet Karadeniz insanı heyecanlıdır, hareketlidir, yerinde duramaz ama Fenerbahçe’ye karşı bu nasıl bir kin?Ne dinmek biliyor,ne bitmek biliyor.bu nasıl bir iştir?Koskoca bir Trabzonspor kulübüne ve camiasına haksızlık yapmak istemem. Bu kulübümüz yıllardır futbol dünyamıza renk katıyor, sporcu ve teknik adamlar yetiştiriyor, milli takıma sürekli başarılı futbolcular veriyor. Öyle ama spora yaptığı güzellikleri,taraftarını frenleyememek ve her maçta çıkan olayları önleyici tedbirler almamakla da sıfırlıyor adeta.
     Yanlışların, hataların, kusurların hangisinden başlayacağına şaşırıyor insan. Önce iktidar elini futboldan hemen çekmeli ve işi erbabına bırakmalıdır. Hangi ülkede iktidar partisinin 4-5 futbol takımı vardır ki? Başakşehir, Karagümrük, Kasımpaşa, Kayseri, hatta Rizespor buna örnek gösteriliyor. İktidarın hem de hemen, futbol takımlarını ve yönetimlerini rahat bırakması gerekiyor. Bu yetmez,federasyonla da ilgisini ve irtibatını hemen kesmesi lazım. Ayrıca Trabzon’daki her Fener maçında olay çıktığına göre, neden yeterli emniyet önlemleri alınmadı ve güvenlik konusu niçin sadece özel güvenlik personeline bırakıldı? Türk polisi neden sahada yoktu ve niçin taraftarın sahaya atlaması önlenemedi? Bunun hesabı emniyet müdürü ve Validen hemen sorulmalı, yerlerine görevini layıkıyla yapan personel tayin edilmelidir.
     Halil Umut Meler son yılların en iyi hakemlerinden biridir. Ama Ankaragücü maçında saldırıya uğraması, yumruk yemesi onun moralini olumsuz şekilde etkilemiş olabilir. O nedenle böyle bir gergin ve kritik maça onun verilmemesi lazımdı. Verilmesinin yanlışlığı, onca rezilliğe rağmen maçı tatil etmemesiyle görüldü. Bu maçı hangi hakem yönetseydi, sahaya atılan pet şişeleri, bozuk para, çakmak ve diğer maddeler nedeniyle maçı mutlaka tatil ederdi. Halil Umut Meler böyle yapsaydı eğer, üzücü ve tatsız, üstelik bizi bütün dünyaya rezil eden olayları yaşamamış olurduk.
     Herşeyin bir bedeli vardır. Trabzonspor da bu sürekli Fener’e saldırı çılgınlığının bedelini  ödemek zorundadır. Etkili ceza verilmedikçe, olaylar sürer gider. Bir kere Trabzon stadı hiç değilse sezon sonuna kadar kapatılmalı ve takımın maçları başka illerde seyircisiz oynaması sağlanmalıdır. Mevcut federasyon Trabzon’a ceza veremeyeceği için, cezayı Fenerbahçe kesmeli ve enaz  2-3 yıl hükmen mağlubiyeti göze alarak Trabzon maçlarına çıkmamalıdır. Sürekli Trabzon mağduru Fenerbahçe’ye gelince, şampiyonluğa doğru koşarken liglerden kesinlikle çekilmemelidir. İmama kızıp oruç bozulur mu hiç? Hele gerekirse ikinci ligden başlarız gibi fantezilere de hiç gerek yok. Fenerbahçe işine bakmalı, geri kalan maçlarını oynayıp kazanmaya ve puan kaybetmemeye çalışmalıdır. Öfkeyle oturup ziyanla kalkmak Fenerbahçe’ye yakışmaz.
     Türkiye’nin başında çok ciddi sorunlar, çok ağır problemler var. Bunları çözmeye çalışmak yerine, yenilerini eklemek ve futbol gibi zaten heyecan yüklü bir sporu da sorunlar zincirine katmak çok yanlış olur. Hatanın neresinden dönülse kardır. Bu futbol rezaletlerine daha fazla sebep ve seyirci olmamak için, özgür ve siyasetten arınmış bir Federasyona ihtiyaç vardır. Vakit kaybetmeden bunu sağlamalıyız.

                                        CAN PULAK

Bu yazı 140 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum