içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Süper kupa, süper rezalet!

Yeni yılla ilgili ne yazayım diye düşünürken Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da tüm Türk toplumunu üzen, kızdıran kriz yerine bir rezalet yaşandı.  Bununla kalınmadı yabancı ülke medyasının flaş haberi olduk…

Türk futbolunun iki büyük devi, Fenerbahçe ile Galatasaray’ın Süper Kupa finali için ikazlara, eleştirilere rağmen Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’ın Al- Awval Park stadında oynanmasına bazıları karar vermişti…

Geçen dönemin lig ve kupa şampiyonları arasındaki maçlar önceki yıllarda Cumhurbaşkanlığı Kupası ismini taşıyordu.  1965-1966 sozonundan bu yana Süper Kupa olarak ismi değiştirilmiştir.

Özellikle cumhuriyetin 100 yılında Türkiye’de oynanması gereken Süper Kupa  ne akla hizmetse Suudilerin memleketinde oynanması kararlaştırılmıştı.   Türkiye Futbol Federasyonu bu kararı nasıl ve niçin aldığı konusu şimdilik biraz karanlık… Bu konuda kararı alanların sesi çıkmıyor. Belki yakında bir günah keçisi ortaya çıkar.

Suudiler Fenerbahçe ve Galatasaray’ın her türlü masrafı karşıladıktan sonra kupayı kazanacak takıma 65 milyon TL, kaybedene de 43 milyon TL vermeyi kararlaştırmışlar. Futbolculara da 500 bin Tl. verilecekmiş… Bunun dışında başka nelerin ödeneceği ve nasıl bir anlaşma yapıldığı konusunda medyada net bir bilgiyi henüz göremiyoruz.

Ancak herkesin bildiği atasözlerimizden birinde olduğu gibi evdeki hesap çarşıya uymadı.  Her şeyin para olmadığı da ortaya çıktı.

Fenerbahçe antrenman için sahaya çıktıklarında üzerlerinde cumhuriyetin 100. yılını ve Atatürk’ü simgeleyen tişörtler varmış. Ne var ki, Suudi polisleri tişörtlerin üzerindeki Atatürk posterlerini görünce böyle sahaya çıkamazsınız demeleri bir yana soyunma odalarına girerek onları toplamak istemişler.

Böylece Riyad’daki bu rezaletin ardından daha da çirkini gelmekte gecikmemiş

Galatasaray  “Ne mutlu Türküm diyene”, Fenerbahçe “ Yurtta Sulh Cihanda Sulh”  yazılı pankartlarla sahaya çıkmak istemişler. Her ikisi de Atatürk’ün ünlü sözleriydi. Suudiler Milli Marşın çalınmasına ve her nasılsa oraya gidebilen taraftarların bayraklarına da izin vermemişler.  

Uluslararası rezaleti önlemek için oradaki yöneticiler krizi çözmeye çalışmışlar. Suudiler yalnızca bir yabancının okuyacağı Türk Milli Marşına izin vermişlerse de Atatürk ve bayrak konusunda direnmişler.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç  “Atatürk yoksa maçta yok” diyerek sahaya çıkmayacaklarını söylemiş. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’te aynı görüşte olunca her iki takım otellerine dönmüşler. Büyük olasılıkla o sırada yurda telefonlar edilmiş olmalı, her iki kulübümüzün yöneticileri Atatürk konusunda direnmişler,  süren müzakereler sonuç vermemiş ve  maç iptal edilmiş.  

Maçın oynanmayacağı stadta ilan edilince Tür taraftarlar hep bir ağızdan “Mustafa Kemalin askerleriyiz” tezahüratını yaparken Suudiler sesleri bastırmak için müzik yayınına başladılarsa da ıslıklarla karşılığını almışlar. 

 Cumhuriyetin 100. yılında Fenerbahçe ve Galatasaray’a helal olsun… Her iki takımımızda tek kelime ile süper…

Atatürk’ün söylediği her sözün bir anlamı ve değeri vardır. Büyük önder sporcular için; “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim”   demişti. Futbolcular da Atatürk’e karşı yapılan tutum üzerine bu maçı oynamak istememişler.  Yeri gelmişken belirtmek isterim ki; her iki takımda en azından onar yabancı futbolcu var.  Onlarda yaşadıkları, para kazandıkları ülkenin yeri dolmayan, cumhuriyetin kurucusu liderine saygılarını göstermiş oldular. Onları da canı gönülden kutlarım.

Çoğu ülkenin yeri dolmayan gelmiş geçmiş liderleri vardır. Onlara saygı gösterilir, yapılan saygısızlığı kabul etmezler.

Türkiye’nin, cumhuriyeti kuran, devrimleri yapan ve yeri dolmayan kumandanı Mustafa Kemal Atatürk’tür.  Tüm dünyanın değerini takdir ettiği, hakkında onlarca kitap yazılan, meydanlarına adının verildiği, heykellerinin dikildiği Atatürk’e Suudilerin söz söylemeye, onu aşağılayıcı davranışta bulunmaya hiç ama hiç hakları yoktur.  İngilizlerin desteğiyle kurulan petrolü ve parası dışında başka bir özelliği olmayan Suudilerin bu davranışı çok çirkindir.  Nitekim  Beşiktaş, Trabzonspor, Kayserispor, Konyaspor başta olmak   üzere  diğer kulüplerimiz sosyal medyada bu çirkin olayı telin ederken futbolcularımız sabaha karşı geldiklerinde coşkulu bir kalabalıkla karşılandılar.

Ülkesini, cumhuriyeti,  milli marşını seven herkes için Atatürk bir idoldür. İçeride ve dışarı da bu böyle biline…

 

Bu yazı 2608 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum