içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

GENÇLİK BAYRAMI!

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105. yıldönümünü kutluyoruz. 
Ulu önderin Türk gençliğine armağan ettiği bayramın 105. yıldönümü bugün. 
Kutlu olsun!
Yazımı yazmak için makinanın başına geçtiğim an. Cep telefonuma bir fotoğraf düştü. Onu sizinle paylaşıyorum. Görüntünün üzerinde “GÜNEŞ YARIN SAMSUNDAN DOĞACAK” yazıyor.

Doğru güneş 19 mayıs 1919’da Samsun’dan doğdu ve hiç kararmadı. Yani “Balçıkla Sıvanmadı!” kimsenin o güneşi karartmaya gücü yetmedi! Yetmeyecek! 
Paylaşacağım ikinci fotoğraf çarşaflı bir kadın fotoğrafı. Fotoğrafın altından okuyacaksınız, ama ben yine yazayım. Çünkü tekrarda yarar var. Atatürkü 19 Mayıs 1919’da Samsun’da karşılayanlar arasında bulunan Sakine Baturay! Başörtülü bu kadın o gün Mustafa Kemal Paşa’yı karşılayanlar arasındaki tek kadındır. 
Eli öpülesi bir Anadolu kadını.


 
O gün Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun Tütün İskelesinde 20 kadar kişi karşılamıştır. Bunların çoğu görevlidir. O fotoğrafı da size sunuyorum.
 
*****
Atatürk’ün gençlere armağan ettiği bayramın ilk adı “Gençlik ve Spor Bayramı” idi. Daha sonra ismine bir de “Atatürk’ü Anma” sözcükleri eklendi. Sondan başa doğru düşünürsek bu ekleme Atatürk’ü unutturma düşüncesinin görünür olduğunu günleri işaret ediyor. 
Benim gençliğimde, tüm Orta Öğrenim Geçliği stadyumlarda, halkın önünde beden eğitimi derslerinde öğrendikleri hareketleri müzik eşliğinde yaparlardı. Bu hareketler, Minderde “Takla” ve “Perende” atma. “Kasa Üzerinden Atlama”, “Koşma” gibi tekli. “Kule yapma” ya da “döğüş tekniği” gibi çoklu hareketlerdi.
Öğrencilerin çoğunun üzerinde atlet ve sort bulunurdu. bu yüzden açık renkli olan öğrenciler güneşden yanarlardı. Ancak kimsenin gıkı çıkmazdı. 
O gün çeşitli yarışlar da yapılırdı. Atletizme kabiliyeti olanlar bu yarışlarda madalya  kazanmnak için uğraş verirlerdi. Kısacası bayram coşkuyla kutlanırdı. 
*****
Şimdiye dek, orta öğrenimde yapılan kutlamalara değindim. Ancak arşivimi karıştırırken bulduğum bir çağrı, bayramın üniversite sıralarında da yapıldığını 
anımsattı.
 
Çağrı mezun olduğum AÜ SBF BYYO, yeni adı ile İLETİŞİM FAKÜLTESİ dekanı Abdulrezak Altun’a ait. Altun İLEV Yönetim Kurulu adına yaptığı çağrıda şöyle diyor:
“Sevgili BYYO'lular İLEF'liler 
Bir bahar geleneğini İLEF Bahar Panayırını bu yıl da özel bir günde 19 Mayıs 2019 Pazar günü tekrar yaşayacağız. Ulu önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yıldönümünü kutladığımız bu özel günde, gençleri ve her daim genç kalan BYYO-İLEF'lileri panayırda aramızda görmek istiyoruz. Panayırı bu yıl da Reklam Atölyesi öğrencileri organize etti. 12.00'de başlayacak Panayırda yiyecek standları ve bol miktarda da sohbet imkanı var. 15.00'deki açık artırmayı kaçırmamanızı öneririz. Panayırın, sahnesindeki program ise şöyle: 
13.00 – 14.30 “BEBE” (dj)
15.00 – 16.30 AÇIK ARTIRMA ANKET SONUÇLARI
16.30-17.30 NEVZAT CAN ÜNSAL (Stand up)
17.30-18.30 DİLLİ DÜDÜK (Doğaçlama Tiyatro Gösterisi)
18.30- 19.30 BEBE (dj)
Bu arada dışarıdaki etkinlikler sürerken, saat 13.30 da ATK Sanat Evinde mezunlarımızdan Arzu Balkız'ın "Anadolu'nun Afgan Çobanları" adlı belgeseli ile İLEF öğrencilerinden Abdullah Sağlam'ın "Gecenin Sesleri" ve Serdar Direk'in "Ben Hiç Doğmadım" adlı filmleri gösterilecek. Bu filmleri izlemek isteyenlerin saatlerini programa göre ayarlamalarını dileriz. 
Nevzat Can Ünsal'ın stand up gösterisi ve Dilli Düdük Doğaçlama Tiyatro Gösterisi ise panayırda ilk kez deneyimleyeceğimiz türler olacak. 
Meteoroloji havanın güzel olacağını söylüyor. Epey zamandır okula gelmemiş mezunların anılarını tazeleyebilmesi için, atölyeler, sınıflar ve diğer mekanlar açık olacak. Bu pazar, yapacak daha iyi bir işiniz yoksa, açık havada bizimle birlikte olmanızı dileriz.”

Ben o yıl gösterilere gidememiştim. 
Umarım bu yıl katılabilirim…

Bugünlük de bu kadar! 
Hoşçakalın! Sağlıcakla Kalın!
Datça Havadis’siz Kalmayın!

Bu yazı 472 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum