içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İZLER VE UMUTLAR

Ne çabuk geldi Aralık.. Daha dün gibi 2023’ü karşılamak için umutla beklememiz. Yılın son ayı, bir kapının kapanıp diğerinin açıldığı bir geçiş dönemidir. Aralık, bir öğretmen gibi, bize geçmişin derslerini hatırlatır ve geleceğe yönelik umutları alevlendirir. İnsanlar, yeni bir yılın getireceği fırsatları düşünürken, bir yandan da geçmişin anılarına veda ederler.

 

Ve işte 2023, dört mevsimin ve duygusal serüvenlerin bir mozaiği olarak tarihe karışıyor. Bu yılın hikayesi, umut ve zorlukların dansıyla örülü bir destan.

 

2023 yılı, küresel siyasi arenada pek çok önemli gelişmeyi beraberinde getirdi. Uluslararası ilişkileri derinden etkiledi. Ortadoğu’da çatışmaların devam etmesi, bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri karmaşık hale sokarken, diğer yandan uluslararası toplumu bir araya getirme çabalarını artırdı. Doğu ve batı arasındaki gerilimler, siyasi manevra alanlarını genişletti. Barış çabaları yeterli mi? Tartışılır. Bir yıl önce 2022’de başlayan Ukrayna Rusya savaşı bitmeden Filistin İsrail gerginliği dünyayı sarstı.

 

İklim değişikliği uluslararası politika gündemine daha fazla yerleşmiş görünse de alınan önlemler yetersiz. Mevsimler birbirine karıştı. Ancak uzak ülkelerde duyduğumuz hortum ve aşırı yağışlar da ülkemizin gündemine yerleşti. Enerji politikaları yeniden gözden geçirilse de dünya hızla bozulmaya devam ediyor.

 

Covid-19 pandemisinin etkileri hala devam ediyor. Dünyada bir sağlık krizi yaşandığından bahsetmek yanlış olmaz. Aşıların güvenilirliği tartşılırken gelecekte ne tür virüslerle karşılacağımız endişesi de cabası.

 

 

Bazı bölgelerdeki istikrarsızlık ve çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan göç ve mülteci sorunu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Avrupa’nın yalnız bıraktığı ülkemiz göç dalgaları ile mağdur oluyor. Ülke enflasyon canavarı ile mücadele ederken mülteci sorunu da yakamızı bırakmıyor.

 

Ülkemiz açısından merkez üssü Kahramanmaraş olan şiddetli deprem yüreğimizi yaktı. 2024’e gireceğimiz bugünlerde hala depremin yaraları sarılmış değil ne yazık ki!

 

 Yaklaşan yerel seçimler bu kez çok heyecanla beklenmese de değişim umudu ile 2024’e girmek üzereyiz. Her yıl yenilenen umutlar bizi terk etmiyor. Aksi düşünülemez zaten. İnsan doğası gereği, umudunu kaybetse yaşamın anlamını da kaybetmiş olur.

 

2023’ün Ekim ayında  Türkiye Cumhuriyeti’mizin  100.yılını ülke olarak birlikte gururla kutladık. Atatürk ilkelerinin ve cumhuriyetin değerini bir kez daha anladık. 

 

Şimdi yeni bir sayfanın başlangıcına doğru yelken açarken dünyamız için barış , kardeşlik, ülkemiz için adalet ve hoşgörü, güven, huzur, ekonomik rahatlama  diliyorum. 2024 lütfen bize güzel sürprizler getir.

Bu yazı 1149 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum